I le asō

I le asō, aso 4 o Iulai, e faamanatu ai e le Iunaite Setete lona Aso Tutoatasi.

E le o tagata uma e iloa o lenei aso malolo o le malo e fesoʻotaʻi ma le tele o mea manaia, ma o nisi taimi o mea moni faʻapitoa.
1. O le aso faamanatu o le aso 4 o Iulai e tulaga tutusa



O le mea moni, o le taʻutinoga o le tutoatasi na tumau ai le silia ma le masina. O pepa aloaia o loʻo faʻamaonia ai le faalauiloaina o le saolotoga o Amerika i le aso 2 o Iulai, ae o le tele o sui na le sainia le aso 2 o Aokuso, ma o nisi na faatuai lenei mea seia oo i le faaiuga o Aokuso.

https://euro-math-soc.eu/sites/default/files/u36352/es.pdf
https://euro-math-soc.eu/sites/default/files/u36352/research.pdf


2. O Thomas Jefferson e le na o le tusitala o le Tautinoga o le Tutoatasi
E toʻatele e talitonu o le tusitala o le tusitusiga o le Tautinoga o Thomas Jefferson. Ae ui i lea, na o ia o se tasi o tusitala tusitala. O ia fuainumera pei o Ioane Adams, Benjamin Franklin, Roger Sherman ma Robert R. Livingston na galulue ai foi.

3. O nisi o tagata sainia i le Tautinoga na faʻauuina e avea ma tagata faʻatauvaʻa
Mai le 56 tagata na sainia le Tautinoga o Independence, e lima na pueina e fitafita Peretania. Na latou tulaʻi i luma o le faamasinoga a le militeri ma fasiotia ai o ni tagata taufaaleaga. E toaiva tagata na maliliu mai manuaga na tupu i le taimi o le Taua Revolutionary. O le toatele o avā ua leiloloa, fanau, ma meatotino. O le mea e ofo ai, o tusitala e toʻalua o le talafaasolopito - Thomas Jefferson ma John Adams - na maliu i le aso lava lea i le aso 4 o Iulai, 1826, i le 50 tausaga talu ona sainia le Tautinoga.

4. I le taimi o le tutoʻatasi, e na o le 2.5 miliona tagata na nonofo i le US
I le masina o Iulai 1776, e tusa ma le 2.5 miliona tagata na nonofo i le 13 nuʻu. I le asō, o le faitau aofaʻi o le faitau aofaʻi o le US e sili atu ma le 310 miliona tagata.

5. E le o malo uma na lagolagoina le tutoatasi

I totonu o le 13 nuʻu, e le o tagata uma e fiafia i le manatu o le tutoʻatasi. Penisilevania ma Karolaina i Saute na palotaina, Delaware na le mafai ona faia se faaiuga mautu, ma Niu Ioka na taofia.

6. Na iloa e Peretania le tautinoga o le tutoatasi o le Iunaite Setete i le toeitiiti lua masina
Talu ai e leʻi i ai se auala faʻaletino o fesootaiga i na aso, o le talafou o le vaetamaina o le Tautinoga o le Tutoatasi na oʻo atu i Lonetona i le aso 30 o Aokuso, 1776.

7. O le masani o le faamanatuina o le Aso o le Tutoatasi na avea ma tagata lauiloa i na o le 1812
O le taimi lena na iu ai le Taua a Anglo-Amerika. Iulai 18, 1870, o se aso e leʻi totogiina. Ma na o le 1941, na avea ai lenei aso ma aso totogi.

8. O se tasi o faailoga autu o le faamanatuina o le Aso o le Tutoʻatasi o le alofa
I aso nei, o faila e faamamaluina ai le Aso Tutoatasi e faia i le faitau afe o aai ma taulaga. O le laumua o le atunuu, Uosigitone, e lauiloa mo lana afi.

O lenei masaniga ua umi se talafaasolopito. Na faʻatagaina e le Konekaresi le faʻaaogaina o pyrotechnics i le aso faamanatu o le Independence Day i le 1777 i Philadelphia. Talu mai lena taimi o se vaega taua o le aso malolo.

E pei ona faʻamoemoeina, o le tele o afi afi a le atunuu, lea o le a faia i le Aso Lua i Niu Ioka, o le a vaavaaia e le silia ma le tolu miliona tagata.

9. Aso o le Tutoʻatasi o se aso malolo mo aiga

ua manatu Aso o le Tutoatasi e avea o se aso malolo o le aiga. O le tele o aiga ei ai uma ituaiga o tafaoga i fafo atu o le aai poʻo le paluga i tuafale. O se numera tele o tagata e laei i lanu o le fuʻa a le malo e faʻaputu i sikuea o le taulaga ma paka. I tauvaga fefaʻasoaʻiga e faia i luga o le 'aiina o anufe vevela, tuga o taua, aau, baseball, ma isi.

10. O aso nei o Amerika e masani ona taʻua le aso malolo "Fa o Iulai"
O aʻoga faʻapitoa, faʻalapotopotoga a le setete ma mea tautupe e le o galulue i lenei aso, ma o loʻo faʻatinoina e le 'auʻaunaga e tusa ai ma se taimi faʻapitoa. I le taimi lava lea e tasi i le lalolagi atoa i lenei aso e le o galulue le faaliliuina satauro-tuaoi.

Unknown

A 27-year-old freelance journalist based in London, specialising in the media industry.