Међународни амблем

Међународни амблем људи из рачуноводствене професије састоји се од три фигуре: сунце - рачуноводство осветљава пословне активности, тегови - равнотежа, Берноуллијева кривуља, наглашавајући да ће рачуноводство, кад се једном створи, постојати заувек, и мото: "Наука, поверење, независност". Аутор грба рачуновођа је француски научник Јеан Баптисте Думарцхе (1874–1946).





https://iway.rosemont.edu/ICS/icsfs/tutor-to-help-html.pdf?target=199e6da0-2709-4e9e-be88-c4aaf812d7e2
https://my.mac.edu/ICS/icsfs/why-child.pdf?target=14f3c9d3-4eb4-440e-b6b0-b084c543a177
https://centrenet.centre.edu/ICS/icsfs/1-course.pdf?target=61ae47e2-e8e6-4c4c-82be-4034e477f99d


Када се појавио први рачуновођа


 

Израз "рачуновођа" појавио се у 15. веку. Према историјској чињеници, први функционер који је добио звање рачуновође био је Цхристопхер Стахер, чиновник рачунске коморе у Инсбруку. У Немачкој су се до 1498. године рачуновође звали писарима. Од тог времена, појмови „рачуновођа“ и „рачуноводство“ почели су да замењују стара имена и постепено се шире по целој.

 
Која је разлика између рачуноводства у различитим земљама света


 

У различитим земљама света рачуноводству су својствене карактеристике. Нагласак је на различитим деловима рачуноводства. Ове карактеристике одређују политички и економски системи, историја земље, вредности друштва, његове традиције.

Могу се разликовати четири групе од којих свака обухвата земље уједињене заједничким својствима у рачуноводству:

1) државе које говоре енглески језик;

2) континенталне земље;

3) латиноамеричке државе;

4) земље источне Европе.

Прве три групе користе рачуноводство за израчунавање финансијских резултата и израчунавање добити. Четврто - углавном за праћење сигурности средстава.

У земљама које говоре енглески језик приступ рачуноводству је искључиво професионалан, потпуна контрола и управљање од стране државе нису дозвољени. Професионални рачуновође и правници уједињени су у удружења. Јавне власти препознају и сарађују са таквим удружењима. Рачуноводство у Латинској Америци има један главни циљ - одражавање и проучавање инфлаторних процеса у економији.

У земљама Источне Европе рачуноводство се углавном врши на основу упутстава и упутстава државних органа. То се не односи посебно на рачуновође у предузећима, већ на систем рачуноводства и анализе у целини.

 
Родна политика у савременој професији рачуновође


 

Данас је однос жена и мушкараца у рачуноводственој професији на пост-совјетском простору приближно 80% до 20% у корист жена. Ако говоримо о Кијеву - тада је мушких рачуновођа још мање - око 15%.

Како се може објаснити чињеница да радије воде жену на место рачуновође? Многи су овом приликом склони вјеровању да рутински рад није прикладан за човјека, што је, у суштини, посао рачуновође. Рачуноводство захтева невероватну истрајност и сталну концентрацију - жене то могу. Што се тиче мушкараца, они углавном теже водећим позицијама. То потврђује и статистика према којој су 90% менаџера мушкарци.

 
Прва стопа пореза на доходак на свету

Unknown

A 27-year-old freelance journalist based in London, specialising in the media industry.