BİLGİSAYAR LİMANLARI NEDİR?

BİLGİSAYAR LİMANLARI NEDİR?
   Bu makalede parmaklarımda bilgisayar bağlantı noktalarının ne olduğunu, nasıl kullanıldıklarını, ne için olduklarını ve kullanılmayan bağlantı noktalarını açık bırakmanın neden tehlikeli olabileceğini anlatmaya çalışacağım. Bir ülke hayal edelim, İspanya olsun. Denizler ve okyanuslar tarafından yıkanır ve elbette birçok limanı vardır.




http://www.springboltandnut.com/wp-content/uploads/formcraft3/2/bce1cc45a6fb6e89881c21cb4ef9c067-student-life.pdf

Her liman, çeşitli kargoları almak için özel olarak donatılmıştır. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen gemiler limanlara boşaltma veya yükleme çağrısı yapıyor. Tipik olarak, bu gemilerin her birinin bir varış noktası (liman) vardır. Örneğin, Güney Afrika'dan bir gemi, Cartagena limanında sürekli olarak boşaltıldı ve asla diğer limanlardan hiçbirinde boşaltılamadı. İspanya'da özel donanımlı limanlar olmasına rağmen, hemen hemen her gemi, örneğin Bilbao kenti yakınlarındaki herhangi bir koyda demir atabilir, gemiye yük alabilir ve güvenli bir şekilde yelken açabilir. Bunun olmasını önlemek için, kıyı şeridini sürekli izleyecek ve ülkeden kargo getirmenizi veya kaldırmanızı engelleyecek iyi bir sınır ekibine sahip olmanız gerekir.



Ülkeler ve okyanuslar elbette ilginçtir, ancak hedefimiz biraz farklıdır, bu yüzden şimdi bilgisayarınızla bir paralel çizmeye çalışalım. İnternete eriştikten sonra bilgisayarınız örneğimizden ülkeye benzer hale gelir. Bir IP alır ve bu adla ağda bilinir. Bilgisayarınızda, örnekte olduğu gibi birçok bağlantı noktası vardır.



Ağ ile çalışan birçok program belirli bağlantı noktalarına bağlanmak için tasarlanmıştır. Şekilden de görebileceğiniz gibi, Internet Explorer gibi Internet tarayıcıları çalışmalarında 80 numaralı bağlantı noktasını kullanır Outlook Express gibi posta programları, 2 bağlantı noktası kullanır, 25 numaralı bağlantı noktası kullanılır ve 110 numaralı bağlantı noktası alınır. Öykünme dosyalarını alıp vermek için bir program yüklerseniz, çalışması için gerekli olan 4662 ve 4672 numaralı bağlantı noktalarını açar, böylece bilgisayarınız korunmazsa, bilgisayarınızda yüklü olan her program gereken bağlantı noktasını açabilir. Benzer şekilde, dışarıdan herhangi bir program bilgisayarınızdaki herhangi bir bağlantı noktasına bağlanabilir. Örneğin, bir program atmanın birçok yolu - bir trojan (örnek - I-Worm.MyDoom), bilgisayarınızda bir bağlantı noktası açacak (örnek - 3127), tüm önemli bilgilerinizi sakince aktaracaktır. Bundan kaçınmak için, kullanılmayan bağlantı noktalarını kapatmak üzere tasarlanmış programları kullanmanız gerekir. Bu tür programlara Güvenlik Duvarları denir. Bunlar ne tür programlar ve onlarla nasıl çalışacağımızı bir sonraki makalede öğreneceğiz. Bu arada, bilgisayarınızı açık, en tehlikeli portlar için kontrol edin, BURAYA yapabilirsiniz!

Unknown

A 27-year-old freelance journalist based in London, specialising in the media industry.